​Texas Kinda Way fortsätter att locka folk från hela USA

”Jag älskar livet här i Texas. Allt är så mycket bättre än i New York. Lägre skatter, mer jobb och billigare boende. Och så vädret förstås. Texas Kinda Way, alltså?”

Den kvinnliga Über-chauffören ler mot mig i backspegeln samtidigt som hon kryssar vant mellan filerna på vägen från DFW-airport in mot stan. Och hon är inte ensam om att söka sig till Texas. Under 2017 sökte sig nästan 200 000 människor hit – högst när det gäller inflyttning av alla USA:s delstater. De flesta inflyttare kommer från just New York och Kalifornien, två överbefolkade delstater med höga skatter, menar många.

Texas Kinda Way representerar för många en större upplevd frihet, ingen delstatlig inkomstskatt, en dynamisk arbetsmarknad, relativt låga boendekostnader, mindre trafik, mer sol och bra skolor. Texas ger helt enkelt mer för pengarna.

Och pengar är det gott om här i Texas. Men det är inte bara på grund av oljan, som många kanske tror. Här finns i dag ett synnerligen diversifierat och vitalt näringsliv, inte minst representerat av den stora tech-industri som vuxit upp runt stora Texas-företag som AT&T, EDS, Texas Instruments och Dell Computer.

Men Texas är också basen för stora företag inom naturgas, energihandel, jordbruk och tillverkning. The Lone Star State kan stoltsera med hela 50 huvudkontor från Fortune 500-listan, lika många som i New York och Kalifornien. Svenska Ericsson har också valt att lägga sitt USA-högkvarter i Dallas.

Texas har klarat konststycket att växa mycket och snabbt, utan att för den skull tappa i attraktivitet. Men det finns illavarslande tecken. I Austin upplever man just nu kraftigt ökade priser på husmarknaden, men också infrastrukturella utmaningar som ökad trafik och behov av spårbunden trafik. Andra utmaningar är ökad efterfrågan på transport, vatten, el och annan infrastruktur.

Gott om utmaningar, med andra ord för USA:s näst folkrikaste delstat. Men än så länge verkar de flesta tycka att Texas Kinda Way har något värdefullt att erbjuda.

André Persson