Låt texten mogna – det lönar sig!

Att skicka iväg e-post som man snabbt skrivit ihop i någon typ av affekt, det är ingen bra idé. Det vet nog alla som någon gång har skrivit mejl med för många versaler eller befunnit sig på andra sidan och varit häpen läsare av nämnda versaler.

Över huvud taget är det ingen bra idé att vara för snabb med texter. För om de får ligga till sig en stund så händer något bra - man kan se på texten med nya ögon och sig själv i ett utifrånperspektiv.

När det varken finns tid eller tålamod med ovanstående procedur kan man i alla fall blanda in någon annan som får läsa och tycka.

Vi som har som jobb att skriva är oftast besatta av att använda både och - livrem och hängslen. Viktiga texter får först mogna en stund, gärna över natten, sedan knådar vi dem ett varv till och skickar vidare till en kollega med kritiska ögon och vass penna. När de passerat det nålsögat vet vi att de fungerar som det var tänkt.

Så har du skrivit något viktigt - ta en paus, gå och ta en fika eller något. Kom tillbaka och läs texten (gärna högt för dig själv). Gillar du vad du har skrivit så låt någon annan kasta ett öga på det. Sedan kan du trycka på knappen.